Interviu cu Viorel Terzea: „Le recomand tinerilor magistrați să aibă încredere în forțele proprii” iunie 14, 2017 – Postat in: Interviuri
Judecător la Curtea de Apel Piteşti, Viorel Terzea are o experiență de peste 12 ani în magistratură și s-a făcut remarcat în domeniul publicistic juridic ca autor și coautor a numeroase publicații valoroase. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea în funcția de judecător și sfaturile pe care le oferă tinerilor magistrați, i-am adresat câteva întrebări în legătură cu experiența sa.
Raluca Cîrjan: Din perspectiva implicațiilor pe termen lung, alegerea unei profesii nu e floare la ureche. Când aţi decis să urmaţi o carieră în justiţie și ce anume sau cine v-a influențat?
Viorel Terzea: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru întrebările dumneavoastră.
Am decis să urmez o carieră în justiție în timpul liceului.
Nu aș putea considera că a existat un anumit factor determinant în alegerea profesiei. Dorința mea de a fi judecător a apărut în cursul clasei a IX-a și a fost motivată oarecum de faptul că mi se părea importantă ideea de a face dreptate oamenilor. De altfel, această idee, respectiv de a face dreptate, mă ghidează și în prezent, după o experiență de peste 12 ani în funcția de judecător.
Raluca Cîrjan: A fost dreptul prima opţiune sau ați cochetat și cu ideea unui alt parcurs profesional?
Viorel Terzea: În timpul gimnaziului mă gândeam să îmbrățișez o carieră în cadrul Ministerului de Interne, dar am abandonat această idee. Ulterior, m-am orientat spre domeniul dreptului.
Raluca Cîrjan: Unii ar descrie perioada studenției ca fiind o pată de culoare în viețile lor. A însemnat același lucru și pentru dumneavoastră sau preferați s-o nuanțați folosind altă comparație?
Viorel Terzea: Perioada studenției a fost una dintre perioadele frumoase din viața mea. Deși am urmat cursurile universitare în cadrul unei facultăți particulare de drept, respectiv la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București, am avut posibilitatea de a participa la cursurile unor foarte buni profesori de drept, cum ar fi, de exemplu, regretatul profesor Viorel Mihai Ciobanu sau domnul profesor Nicolae Volonciu, de la care am învățat lucruri foarte utile.
Raluca Cîrjan: Ce sfaturi aveţi pentru tinerii care vor intra anul acesta la facultăţile de drept din întreaga ţară? Dar pentru cei care tocmai au absolvit această facultate?
Viorel Terzea: În ce privește tinerii care vor intra anul acesta la drept, îi sfătuiesc să-și stabilească cu exactitate obiectivele, astfel încât eforturile acestora să fie concentrare spre domeniile de interes pentru realizarea propriilor obiective.
De asemenea, le recomand să încerce să realizeze un echilibru între munca de cercetare specifică studenției și celelalte activități recreative.
Totodată, îi sfătuiesc pe tinerii absolvenți să nu ezite să-și expună propriile puncte de vedere cu ocazia dezbaterilor din cadrul seminariilor și să solicite clarificări suplimentare de la formatori atunci când nu au înțeles anumite probleme de drept ce se dezbat.
Tinerilor care au absolvit facultatea de drept le recomand să-și aleagă o carieră juridică unde urmează să profeseze din pasiune.
De asemenea, chiar dacă nu reușesc să acceadă din prima încercare în profesia dorită, îi îndemn pe tinerii absolvenți să persevereze în susținerea concursurilor pentru accederea în profesia respectivă.
Raluca Cîrjan: Cum decurge o zi obişnuită de lucru pentru un judecător la Curtea de Apel?
Viorel Terzea: Specificul zilei de lucru ca judecător variază în funcție de activitățile planificate în respectiva zi. Dacă este vorba de pregătirea dosarelor, atunci activitățile constau în studiul dosarelor, identificarea problemelor de drept litigioase, documentarea științifică și studierea practicii judiciare privind problemele de drept respective, astfel încât să pronunț o soluție cât mai temeinică.
Dacă în ziua respectivă urmează a se desfășura ședința de judecată, atunci ziua este dedicată administrării probatoriului și efectuării celorlalte acte procesuale specifice activității de judecată.
Raluca Cîrjan: Vi s-a schimbat viziunea asupra sistemului de justiţie după experienţa profesională acumulată? Dacă da, la ce ar trebui să se aştepte tinerii magistraţi?
Viorel Terzea: Atât la începutul activității de judecător, cât și în prezent, am apreciat și apreciez că este foarte importantă menținerea unei calități a actului de justiție, de natură să sporească încrederea publicului. De asemenea, mi se pare că este important ca activitatea de magistrat să fie exercitată cu onestitate și cu imparțialitate.
Le recomand tinerilor magistrați să aibă încredere în forțele proprii, având în vedere că se realizează o pregătire eficientă în cadrul Institutului Național al Magistraturii.
De asemenea, mi se pare important să manifestăm maximum de răbdare atât față de pledoariile avocaților, cât și față de concluziile orale, ale tuturor celorlalți participanți la proces, având în vedere că este util să cunoaștem fiecare argument care poate fundamenta soluția ce urmează a fi pronunțată.
Totodată, le recomand tinerilor magistrați care participă în completele colegiale să-și păstreze opiniile asupra problemelor de drept, chiar dacă în această situație s-ar ajunge la o stare de divergență sau s-ar afla în minoritate, atâta vreme cât opiniile colegiilor de complet nu au fost de natură a le schimba opinia inițială.
Raluca Cîrjan: Ce vă inspiră cel mai mult în hotărârile pe care le dați?
Viorel Terzea: În cadrul hotărârilor pronunțate încerc să stabilesc mai întâi de toate care este adevărul. În acest sens, nu mă limitez la simple susțineri ale părților, ci îmi exercit un rol cât mai activ, în limitele permise de dispozițiile codului de procedură civilă.
De asemenea, încerc să identific cât mai exact problema dedusă judecății, chiar dacă părțile , din lipsa cunoștințelor specifice, nu și-au putut formula pretențiile în formele prescrise de lege.
Totodată, mi se pare important ca hotărârea pronunțată să fie argumentată detaliat, iar limbajul să fie accesibil tuturor participanților pentru ca aceștia să poate determina, în mod exact, motivele pentru care a fost pronunțată o anumită soluție.
Raluca Cîrjan: Care a fost cea mai inedită situație în care v-a adus profesia? Dar cea care v-a adus cea mai multă satisfacție?
Viorel Terzea: Nu pot spune că a existat o situație inedită determinată de exercitarea profesiei de judecător. Lucrurile care îmi aduc satisfacție sunt multiple. În primul rând, este vorba de încrederea participanților la proces că vor avea parte de o judecată corectă atunci când urmează să soluționez dosarele acestora.
De asemenea, constituie un imbold pentru mine de a continua activitatea publicistică împrejurarea că lucrările editoriale elaborate până în prezent au fost apreciate de cititori.
Astfel, aș menționa următoarele cărți de specialitate:
- Noul Cod de procedură civilă adnotat, Ed. Universul Juridic, București, 2016;
- Noul Cod de procedură fiscală. Comentariu pe articole, Ed. Solomon, București, 2016 (coautor);
- Noul Cod al insolvenţei adnotat, Ed. Solomon, București, 2015;
- Posesia şi acţiunile posesorii în noul Cod civil, Ed. C.H. Beck, București, 2015;
- Limitele legale ale dreptului de proprietate, ed. a 2-a, Ed. C.H. Beck, București, 2014;
- Noul Cod civil adnotat, ed. a 2-a, Ed. Universul Juridic, București, 2014, vol. I şi vol. II;
- Prescripţia extinctivă, în Fl.-A. Baias, E. Chelaru, R. Constantinovici, I. Macovei (coord.), Noul Cod civil. Comentariu pe articole, Ed. C.H. Beck, București, 2013.
Mi-a produs o mare satisfacție și activitatea desfășurată în calitatea de expert în cadrul proiectului „Asistență pentru consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale”, ocazie cu care am participat la mai multe seminarii organizate la nivelul Curților de Apel, având astfel ocazia să cunosc o multitudine de probleme legate de aplicarea Noului cod civil și să ofer anumite soluții acestor probleme.
Raluca Cîrjan: Ce activităţi vă fac plăcere în timpul în care nu sunteţi în sala de judecată? De unde vă luați doza de energie și cum evadați din monotonie?
Viorel Terzea: Timpul liber este dedicat membrilor de familie. De asemenea, îmi place să citesc beletristică, să ascult muzică și să călătoresc.
Raluca Cîrjan: Vă mulțumesc!
Viorel Terzea:Vă mulțumesc și eu!