Interviu cu Tudor Duca: „Înțelepciunea nu vine numai din cunoașterea pe care o oferă cărțile, ci și din experiența de viață” aprilie 23, 2019 – Postat in: Interviuri

Avocatul Tudor Duca este practician în insolvență și prodecanul Baroului Iași. Am vrut să aflăm ce pasiuni se află în spatele unei cariere juridice de succes, cum a fost Tudor ca student și în ce locuri și lecturi se pierde din când în când.

Raluca Cîrjan: Ce ați pus în balanță înainte de a decide ce facultate să urmați? Dar după absolvire? De ce avocatura, iar nu magistratura sau altă profesie juridică?

Tudor Duca: Contactul meu cu avocatura a avut loc chiar din perioada copilăriei, trăind într-o familie în care mama a exercitat succesiv profesiile de magistrat și de avocat. Din acest motiv, încă din perioada liceului am devenit familiarizat cu domeniul dreptului, așa încât parcurgerea studiilor universitare în această direcție a fost firească pentru mine. Deși am fost sfătuit de către membrii familiei mele să urmez o carieră în magistratură, am considerat (și încă consider) că avocatura este cea mai apropiată de personalitatea mea, întrucât permite o libertate mai mare de gândire și de acțiune și o apropiere de oameni care celorlalte profesii juridice le lipsesc.

Raluca Cîrjan: Cum l-ați descrie azi pe studentul Tudor? Ce amintire din acea perioadă ați împărtăși cu actuala generație de studenți pentru a-i ajuta să se simtă mai puțin singuri în lupta cu teancurile de cărți?

Tudor Duca: Țin minte că perioada studenției a reprezentat pentru mine o continuă cursă (uneori de maraton, alteori, mai ales în sesiune, de sprint) între cele două facultăți ale căror studii le-am urmat în paralel, respectiv facultățile de drept și de științe economice. Am conștientizat încă de pe atunci că nu este omenește posibil ca un student să exceleze la toate materiile și mi-am concentrat atenția asupra acelora care urmau să aibă o influență covârșitoare în cariera mea viitoare. De altfel, acesta este și sfatul pe care îl ofer de fiecare dată studenților cu care mă întâlnesc la orele de practică, și anume să studieze cu maximă seriozitate dreptul civil, dreptul penal și procedurile, în ipoteza în care doresc să practice avocatura sau magistratura după absolvirea facultății.

Raluca Cîrjan: Care a fost materia preferată? Ce profesor v-a influențat mai mult și în ce fel?

Tudor Duca: Fiind o fire rațională, dintre disciplinele juridice studiate amintesc dreptul civil, materie pe care am găsit-o asemănătoare cu matematica prin caracterul său abstract și prin multitudinea de reguli și excepții. Pe de altă parte, am avut privilegiul să întâlnesc nume celebre ale catedrei ieșene, însă, dacă este să ofer unul singur, l-aș aminti pe profesorul Valeriu M. Ciucă, personalitate academică de rang înalt, căruia îi datorez interesul pentru lumea fascinantă a Romei antice și de la care am înțeles că istoria omenirii nu a presupus întotdeauna o evoluție către progres.

Raluca Cîrjan: Cum percepeți piața avocaturii din Iași față de cea din alte orașe mari din țară? Excelează avocații ieșeni în anumite specializări?

Tudor Duca: Atât numărul confraților înscriși pe tablourile avocaților cu drept de exercitare a profesiei, cât și situația pieței avocaturii pe plan local sunt direct influențate de accesul la clientelă și de structura acestei clientele. În mod firesc, comparativ cu municipiul București, unde își au sediul majoritatea societăților naționale și multinaționale, în municipiul Iași avocatura de consultanță este redusă ca pondere, iar societățile de avocatură au un număr relativ mic de asociați. În schimb, mulți colegi s-au îndreptat către avocatura de bară și au dezvoltat cariere de succes în această direcție.

Raluca Cîrjan: Ce lecții ați învățat din activitatea de prodecan și ce v-a plăcut cel mai mult din experiența dobândită în calitate de formator INPPA?

Tudor Duca: În ultimii opt ani am făcut parte din Consiliul Baroului Iași, iar în ultimii patru ani am îndeplinit funcția de Prodecan. În toată această perioadă, lucrând în echipă cu Decanul și cu majoritatea membrilor Consiliului, am avut ca obiective modernizarea breslei noastre și asigurarea funcționării baroului pe baza unor principii corecte de integritate, credibilitate, transparență și unitate. Experiența de formator la I.N.P.P.A. m-a adus față în față cu tinerii avocați stagiari din Baroul Iași și din barourile învecinate, avocați pe care i-am perceput foarte bine pregătiți la nivel teoretic. Din acest motiv, am ales împreună cu aceștia ca activitățile desfășurate să aibă exclusiv un caracter practic, iar rolul meu să fie unul de îndrumător pe căile profesiei, să îi fac să își pună întrebări și să îi ajut să găsească răspunsuri.

Raluca Cîrjan: Trăim într-o societate care pune preț pe a fi tot timpul în priză, conectat, ocupat. În ce locuri din Iași vă reîncărcați bateriile?

Tudor Duca: Întotdeauna mi-au plăcut activitățile sportive în aer liber, iar în ultima vreme am început să le practic în afara betoanelor din oraș, așa încât este foarte probabil ca serile să mă găsiți alergând prin Grădina Botanică, iar la sfârșit de săptămână pe bicicletă în zona Lacului Ciric.

Raluca Cîrjan: Exercițiu de imaginație: trebuie să vă tatuați titlul unei cărți pe încheietura mâinii. Ce carte alegeți în așa fel încât să fiți sigur că o să vă reprezinte indiferent de vârstă?

Tudor Duca: Deși nu am avut interes până în prezent față de arta tatuajului, de dragul exercițiului aș menționa cunoscutele Ficciones ale lui J.L.Borges, în cuprinsul cărora se regăsește o idee cu care rezonez ca cititor. Nu are nicio importanță cât citești, spune un personaj fictiv din această carte, ci important este cât recitești.

Raluca Cîrjan: Cum comentați citatul „Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină.”? Care sunt top 3 locuri preferate dintre cele vizitate și ce astfel de pagini ați „reciti” oricând cu plăcere?

Tudor Duca: Citatul mă duce cu gândul la monologul unui personaj interpretat de Robin Williams în filmul american Good Will Hunting, a cărui temă este aceea că înțelepciunea nu vine numai din cunoașterea pe care o oferă cărțile, ci și din experiența de viață. Eu aș spune că atât cărțile, cât și călătoriile sunt forme alternative de cunoaștere care, la modul ideal, ar trebui să se îmbine. În cazul meu, călătoriile în locuri cât mai îndepărtate și cât mai diverse m-au făcut să descopăr că oamenii sunt atât de diferiți și, totuși, atât de asemănători (Same, same, but different, cum spun asiaticii) și mi-am dat seama că trăsătura esențială care se dezvoltă în caracterul unei persoane care călătorește este toleranța.

Raluca Cîrjan: Ce ați dori să le transmiteți celor care ne citesc în pragul sărbătorilor de Paște?

Tudor Duca: Hristos a înviat tuturor creștinilor, indiferent de confesiune, iar prietenilor noștri evrei, care sărbătoresc Paștele în aceeași perioadă, Hag Pesah Sameah!