CEDO – Popoviciu c. României iunie 16, 2017 – Postat in: Știri

Prin hotărârea Popoviciu c. României pronunţată la data de 1 martie 2016, CEDO a stabilit că cele 9 ore pe care reclamantul le-a petrecut pe holurile DNA între momentul în care a fost dus cu mandat de aducere şi momentul la care a fost reţinut constituie o privare de libertate, contrară prevederilor art. 5 paragraful 1 din Convenţie.

Reclamantul, Gabriel Aurel Popoviciu, este un cetățean român care s-a născut în 1959 şi locuieşte în Bucureşti. Cazul se referea la plângerea sa în legătură cu faptul că a fost ținut timp de aproape nouă ore într-o sală de aşteptare la Direcţia Națională Anticorupție (DNA) – sediul central, în condiţiile în care a fost chemat pentru interogatoriu înainte ca măsura reţinerii să fie dispusă.

În 2005, un om de afaceri a depus o plângere penală împotriva domnului Popoviciu și rectorul unei universităţi privind vânzarea unui teren de lângă Bucureşti. În legătură cu această plângere, la 24 martie 2009, în jurul orei 15.00, dl Popoviciu a fost adus de poliţie la DNA – sediul central, în baza unui mandat să se prezinte în faţa autorităților de urmărire penală în vederea interogării cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi de luare de mită. Ţinut într-o sală de așteptare, fără a fi interogat, el a fost informat cu privire la acuzațiile împotriva lui şi a vorbit cu anchetatorii abia la 22.00.

La 23:30 a fost luată măsura arestului preventiv pentru următoarele 24 de ore. Măsura a fost apoi prelungită până la 25 martie 2009, când a fost eliberat, cu interdicția de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Această interdicție a fost prelungită în mod repetat, pe o perioadă de trei luni, DNA şi instanţele susţinând că a existat o suspiciune rezonabilă că domnul Popoviciu ar fi comis infracţiunile de care a fost acuzat şi că ridicarea interdicției ar împiedica buna înfăptuire a justiţiei. Procedurile penale împotriva domnului Popoviciu sunt aparent încă în derulare.

În temeiul articolului 5 § 1 (dreptul la libertate şi securitate), domnul Popoviciu a pretins că a fost ţinut aproape nouă ore în sediul organelor de urmărire penală, fără niciun temei juridic. Mai mult, invocând articolul 2 din Protocolul nr. 4 (libertatea de circulaţie), el a susţinut, de asemenea, că interdicția părăsirii ţării nu ar fi fost justificată.

Încălcarea articolului 5 § 13

Nicio încălcare a articolului 2 din Protocolul nr. 4

Justă despăgubire: 4.500 euro (prejudiciu moral)