Andra-Roxana Trandafir august 8, 2017 – Postat in: Autori
Andra-Roxana Trandafir (Ilie) s-a născut la Buzău. A absolvit în anul 2007 cursurile Facultății de Drept a Universității din București, obținând diploma de licență cu media 9.95. În același an a obținut o bursă Eiffel acordată de Guvernul Francez pentru studii de master în Drept penal fundamental la Facultatea de Drept a Universității Montpellier I, absolvite în anul 2008 cu media 14.90/20, mențiunea Bien. La întoarcerea în țară, a devenit avocat, membru al Baroului București și a început studiile doctorale la Facultatea de Drept a Universității din București, finalizate în anul 2011 cu teza de doctorat privind „Angajarea răspunderii penale a persoanei juridice”, sub coordonarea prof.univ.dr. Valerian Cioclei. În paralel cu studiile doctorale, a început activitatea didactică la Facultatea de Drept a Universității din București, în calitate de conducător de seminare la disciplinele Drept penal. Partea specială și Criminologie, devenind, în anul 2012, asistent universitar și, în anul 2017, lector universitar. Din anul 2016 este prodecan al aceleiași Facultăți. Este redactor al revistei Analele Universității din București – Seria Drept (2013-prezent), secretar al Centrului de Cercetare în Domeniul Științelor penale (2013-prezent), redactor-șef al Newsletter-ului Grupului Partener pentru Criminologia în Balcani (2014-prezent), membru al Societății Europene de Criminologie și co-director al Grupului de lucru pentru criminologia în Balcani (2014-prezent). A susținut comunicări la peste 40 de conferințe naționale și internaționale (Franța, Italia, Belgia, Olanda, Spania, Ungaria, Slovenia, Cehia, Panama etc.).
Activitate științifică:
Trei lucrări în calitate de unic autor și cinci în calitate de coautor; peste 50 de articole și note de jurisprudență publicate în țară și în străinătate (Slovenia, Germania, Panama, Italia, Franța etc.), în special în domeniul răspunderii penale a persoanei juridice și al măsurilor asigurătorii instituite în procesele penale în legătură cu executările silite demarate de creditorii garantați.
De același autor:
Angajarea răspunderii penale a persoanei juridice, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2011; Răspunderea penală a persoanei juridice. Jurisprudenţă rezumată şi comentată, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2013; Protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor juridice în jurisprudența Curții europene a drepturilor omului, Ed. C.H. Beck, București, 2015; Drept penal. Partea specială. Culegere de teste grilă pentru examenele de an, de licență și de admitere în profesii juridice (împreună cu prof. univ. dr. Valerian Cioclei și prof. univ. dr. Cristina Rotaru), Ed. C.H. Beck, București, 2015 (ediția 1), 2016 (ediția 2); Codul de procedură penală. Comentariu pe articole. Coordonator: Mihail Udroiu, Ed. C.H. Beck, București, 2015 (ediția 1) și 2017 (ediția 2); Drept penal. Partea specială II. Curs tematic (împreună cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu și prof. univ. dr. Valerian Cioclei), Ed. C.H. Beck, București, 2016; Minispețe. Drept penal, Ed. Solomon București (2016); Teste grilă. Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedură penală (4 ediții – 2104-2017), Ed. Solomon, București.
Premii:
Premiul Uniunii Juriștilor „Vintilă Dongoroz” pentru lucrarea Codul de procedură penală. Comentariu pe articole. Coordonator: Mihail Udroiu, Ed. C.H. Beck, București, 2015 (coautor).